Magyarázd meg videóval!

explainer

Vannak dolgok, amiket bonyolult elmesélni, de egyszerű megmutatni. Egy szoftvert például elég nehéz szóban, vagy írásban ismertetni, de néhány kattintással meg lehet mutatni a működését.

Egyébként is sokan vannak, akik idegenkednek a szöveges tartalmaktól. Sokkal szívesebben megnéznek egy akár 5-10 perces oktatóvideót, mint hogy kibogarásszanak egy fél oldalas szöveget a szoftver kézikönyvéből.

Az „explainer” videó

Az úgynevezett „explainer” (valamit megmagyarázó) videó a vizuális tartalommarketing  egyik legizgalmasabb (és legnépszerűbb) formája.

Magyarázni sokféleképpen lehet, ennek megfelelően a magyarázó videók is eltérő szerepet tölthetnek be.

Javaslom, hogy hagyjuk ki azokat a videókat, ahol egyetlen szereplő hosszasan ecseteli a cég, vagy egy termék előnyeit. Ezekért legfeljebb csak a cég vezetői (akik gyakran egybeesnek a videók szereplőivel) lelkesednek.

Nem sokkal jobbak a prezentációból készített videók sem. Az általános szabály itt az, hogy gyenge prezentációból soha nem lesz jó videó. (A legtöbb jó hangos prezentáció nem előadásnak, hanem kifejezetten magyarázó videónak készül).

A biztos siker az animációs videó. Ha sok más céghez hasonlóan ti sem rendelkeztek korlátlan marketing-költségvetéssel, így nem bízhattok meg profi rajzfilmeseket egy 3 perces cég- vagy termékbemutató elkészítésével, akkor marad az előregyártott elemekből való munka. A 67 dolláros videomakerfx.com, vagy az ingyenes powtoon.com rengeteg lehetőséget kínál, segítségükkel igazán látványos és vicces videókat csinálhatsz…csak hirtelen azt veszed észre, minden olyan ismerős. Nem véletlenül, hiszen cégek tízezrei használják ugyanezeket a figurákat, háttereket, elrendezéseket, amikkel éppen te próbálkozol.
A probléma nem egyedi, idővel miden olcsó, sablonokból építkező programot használva kiderül, hogy kész anyagokból nehéz egyedi végterméket létrehozni.

Sok tekintetben egyszerűbb ügy a screencasting, vagyis a képernyővideó. Ilyenkor egy megfelelő program segítségével a képernyődön történő dolgokból és az azt kísérő narrációból készítesz videót. A képernyővideó kitűnő megoldás akkor, ha egy szoftvert, vagy egy komplex webes folyamatot (regisztráció, számlázás) akarsz bemutatni. vagy akár egy szoftver használatát akarod megtanítani.

A legnépszerűbb eszközök

A képernyővideó lehetőségeit erősen behatárolja a felvételhez használt szoftver. Az olcsóbakkal csak rövidebb felvételek készíthetők, csak egyszerre vehető fel a képernyővideó és a narráció, ráadásul erősen korlátozottak a publikációs lehetőségek is.(Ebben a kategóriában a nemrég kimúlt Screenr mellett talán a Screencast-O-Matic a leginkább figyelemre méltó.)

A „műfaj” sztárja a Camtasia Studio (~290 dollár), Mac-re szóba jön még a jóval olcsóbb (és valamivel kevesebbet tudó) ScreenFlow (~99 dollár) is.

A magyarázóvideók a marketingben

Ha a marketinges szempontokat nézzük láthatjuk, hogy az explainer videók szerepe nagyon eltérő lehet. Az érdekes, vicces videók nagyon jól működhetnek a vásárlási tölcsér tetején, amikor szeretnéd felhívni a figyelmet egy új cégre, termékre. (Nem véletlen, hogy a stratup cégek imádják a vicces animációkat, mivel esélyük van rá, hogy elmondjanak egy olyan üzenetet, amire egyébként nem sokan kíváncsiak.)

Egész más a helyzet egy szoftvert, vagy felhős szolgáltatást bemutató képernyővideóval. Ez már a vásárlási tölcsér utolsó harmadában hat. Mire idáig jut a vásárló, már megfogalmazódott benne valamilyen igény, nagyjából tisztában van a választékkal, csak látni akarja, hogyan is működik a dolog. Egy élő demó kétség kívül alaposabb képet ad a termékről, de egy bizonyos értékhatár alatt, illetve a lead megfelelő kvalifikálása nélkül – aminek szintén költségei vannak – minden érdeklődőt élő demóval traktálni nagyon drága lenne. Az is gyakran előfordul, hogy egy meggyőző képernyővideó esetén kér valaki élő demót.

A magyarázóvideó ára

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, most nyilván azt kérdezed, hogy mennyibe kerül egy „explainer” video. Sajnos annál pontosabbat nem tudok mondani, mint hogy egy ilyen videó elkészítésének a költsége 5000 – 1.000.000 Ft közé esik. A YouTube-on ezerszámra találhatsz szoftvereket, új telefonokat, sminkelési trükköket és sok minden mást bemutató videókat, amik láthatóan 0 Ft költségvetéssel készültek, de gyakran rendkívül sikeresek. Egy profi magyarázóvideóhoz viszont részletes forgatókönyv készül, a videó élő szereplőket, 3D technikát is alkalmaz, a szöveget profi színész mondja, a bevezető/aláfestő zene pedig kifejezetten a videóhoz készült. Na, az ilyesmi nem jön ki 10.000 forintból.

Akár magad akarsz ilyen videókat készíteni, akár ki akarod adni a feladatot külső vállalkozásnak, tisztában kell lenned a lehetőségekkel. A weben ezerszámra találsz gyengébb és jobb magyarázóvideókat. Nézz meg sok ilyen felvételt, elemezd őket, próbáld visszafejteni őket az elemi összetevőkre. Melyik működik? Melyik irritál? Melyiket osztanád meg szívesen? Melyikre fogsz emlékezni még 3 nap múlva is? Ha meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket, lassan belekezdhetsz első saját magyarázóvideód elkészítésébe.

Ez is érdekelhet

Pécsi Ferenc
tartalomstratéga, online kommunikációs szakértő at |

Digitális dinoszaurusz vagyok. Érdeklődésemet követve 1996, hivatásszerűen 1999. óta foglalkozom digitális tartalommal és online kommunikációval. Dolgoztam nagy távközlési és informatikai cégnél, közigazgatási portálnál, de a saját utamat független tanácsadóként találtam meg. Az elmúlt években leginkább tartalomstratégiai szakértőként és tartalommarketing projektek megvalósítójaként segítem ügyfeleimet. 2004. óta írok szakmai blogokat. Most éppen ezt (is). További írásaim a Soreo.biz oldalon olvashatók.